Recenzie Regina Rosie de Victoria Eveyard



 Data aparitiei: 12 februarie 2016 


Autor: Victoria Eveyard 


Format: Paperback 


Nr. pagini: 472 


O distopie zemoasa. Plina de tradari si maini patate de sange. Personaje profunde, gata sa calce pe oricine in picioare pentru propiul scop.
 O poveste despre revolutie si dragoste in care gelozia e la ordinea zilei.
 " Oricine Poate trada pe Oricine". 
  
    In caz ca ati stat departe de tot ce inseamna booktube sau bookstagram pentru ultimele luni va pun eu la curent cu aceasta distopie minunata.  
  Am citit cartea inca din noiembrie, dar abia acum reusesc sa pun cap la cap o recenzie.

  Lumea creata de Victoria imparte oamenii in doua categorii "Cei cu sange argintiu"-oamenii din inalta societate inzestrati cu puteri care ii conduc si ii judeca pe"Cei cu sange rosu"- clasa de jos care se ocupa de toate muncile josnice si care traieste in permanenta cu frica din cauza sistemului. “Aceasta este adevărata diviziune dintre Argintii și Roșii: culoarea sângelui nostru. Simpla diferență cumva îi face pe ei mai puternici, mai inteligenți, mai buni decât noi.”

   Actiunea se petrece in jurul acestei hoate pe nume Mare Barow. O fata cu sange rosu , cu o familie numeroasa. 
   In lumea lor daca nu iti gasesti de munca pana la varsta de 18 vei fi înrolat in armata de unde clar nu te mai intorci. Razboiul tragandu-i in mormant. Deci Mare e intr-un stres continuu din cauza acestui fapt. Ea nu munceste si se gandeste ca precum fratii ei mai mari( Bree, Tramy ,Shade) va trebui sa plece departe. Si nu munceste nu pentru ca nu ar vrea ,dar pur si simplu nu se descurca. 
E o hoata. Practic fura cam tot ce prinde, dar face asta pentru familia ei care nu apreciaza. Ba mai mult, o compara constant cu Gisa(sora cu  varsta mai frageda care munceste). 

   Deci cu toata presiunea, ea are acest prieten din copilarie Kilorn pe care il protejeaza de ani de zile, iar  cand ramane fara ucenicie ea se gandeste sa caute ajutor la niste oameni mai putin prietenosi care il pot duce departe de probleme. Totul cu un pret ,desigur. Asa ca incearca sa fure bani ajutata de Gisa. Lucrurile merg rau iar Gisei ii este zdrobita una dintre maini. 

   Mare e atat de socata si suparata pe ea. Simte vinovatia prin vene. Il intalneste pe Cal.
 La inceput incearca sa fure de la el. Dar ce sa vedeti. El isi da seama si chiar mai mult cand ea cedeaza si ii spune ce i s-a intamplat surorii ei (un lucru rar intalnit la protagonista) el ii spune ca este un servitor la curtea regelui si se ofera sa o ajute. 
    Printr-o ironie a sortii, Mare va ajunge să locuiască cu cei pe care ii detesta cel mai mult la curtea regală. Din cauza sincronizarii nepotrivite. 

 In cadrul unui concurs in care fetele din inalta societate își demonstrau abilitățile si puterile pentru a fi alese drept soti de catre prințul moștenitor, Mare descopera ca si ea deține puteri, deși este "doar o Roșie"
  Pentru că acestea se vor manifesta în cadrul festivităților, în fața nobilimii, este obligata sa devina Mareena Titanos, copila pierdută a unui Argintiu , mort împreuna cu soția într-un atac și să se căsătorească cu prințul Maven. 

  Dar sa revenim la personajul meu de suflet. Tiberian al saptelea sau Cal. El era de fapt printul mostenitor nu un slujitor la curtea regelui. Sincer am putut sa miros incurcatura de la inceput, dar oricum nu mai conteaza pentru ca il indragesc prea mult. 
    Are atat de multe calitati.  Este perfect din toate punctele de vedere. Si cred cu tarie ca ar fi fost un rege  capabil. 

Am stiut de la inceput, Kilorn va fi doar prietenul din triunghiul amoros, dar devine un patrat atunci cand apare si Maven.

    Binenteles exista si revolutionari. Garda Stacojie este gata sa rastoarne sitemul. Si sincer sunt gata sa calce pe oricine in picioare pentru ca cei cu sange rosu sa duca o viata mai buna. Garda este condusa de Farley acelasi la care Mare a apelat pentru a-il scoate pe Kilorn din peisaj. In timpul asta Mare se da ceva ce nu e, are confruntări cu logodnica lui Cal, merge la baluri, incearca sa isi controleze puterile, dar si sentimentele. 

  Incepe sa se indragosteasca de Maven, fratele mai mic, mai atent ce duce multe lupte interioare, dar cand apare Cal, printul mostenitor, cu statura sa impunatoare si aptitudinile sale minunate nu mai este atat de sigura. Mai presus de toate astea, detesta castelul si il simte ca o inchisoare.

  „În basme, sărmana fată zâmbește atunci când devine prințesă. Acum, nu știu dacă voi mai zâmbi vreodată.”



   Da. Regina era mai rea decat orice vrajitoare malefica din povesti si regele era atat de ipocrit incat iti venea sa vomiti dar nu mai trebuia sa plece pe front si putea incerca sa descurce lucrurile din interior. Putea sa vada si partea plina a paharului.  
 Nu totul era atat de negru pe cat voia sa para (insa devine pe parcursul celorlalte volume).

 După ce află de moartea fratelui său, Shade care se alăturase și el revolutiei, Mare, jura sa ajute cauza garzii. Lucrurile mergeau bine. Ma ales ca avea chiar si un aliat in interiorul castelului. Maven isi dorea dreptate pentru rosii ,voia sa devina parte din Garda Stacojie credea ca fratele lui este orbit de putere, lumea trebuia sa se schimbe si mai presus de toate o iubea pe Mare si o sustinea. Ce isi poate dori mai mult o fata trista si neglijata?  

   Finalul este tragic, dar mie mi-a placut enorm. Foarte bine scris, cu multe citate grozave. Nu ma intelegeti gresit. Sincer imi placea de Maven. Voiam sa fie cu Cal dar il consideram pe Maven un pretendent pe masura. Atunci cand a tradato m-a durut inima.



 Cred ca ea s-a indragostit de Maven deoarece ii semana. El era umbra lui Cal asa cum ea credea ca e umbra Gisei. Insa Mare e mult mai mult de atat. E o luptatoare, o supravietuitoare si va fi o eroina in timp. 

Recomand seria din toata inima. Este foarte bine scrisa. Personajele chiar sunt interesante. Nu duce lipsa de actiune. Ideile sunt exploatate la maxim. Si am ajus sa iubesc seria aceasta atat de mult. Am citit primele trei volume publicate si fiecare volum mi-a depasit asteptarile.

 "Despre asta a fost mereu vorba. Gelozie. Rivalitate. Toate,pentru ca umbra sa poata invinge flacara" 

Mai multe citate: 
" Cred ca tu esti viitorul. Cred ca tu reprezinti noii zori."
 "Puterea este un joc periculos"
 "-Deci il alegi pe el?
   -Cal m-a tradat, iar eu l-am tradat pe el. Si tu ne-ai tradat pe amandoi, intr-o mie de moduri. Nu aleg pe nimeni."


-Deea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recenzie Ugly Love – Despre fata urata a iubirii